zadenbib

 

 

 

 

Wat is een zadenbib?

In onze bibliotheek vind je niet alleen boeken maar kan je ook zaden meenemen. In ruil vragen we jou om zelf zaden te oogsten en een deel terug te schenken aan de bib. Zo kunnen we het voorbestaan van deze speciale bibliotheek garanderen en voor een biologische plantendiversiteit zorgen.

Hoe geef ik zaden aan de bib?

Mensen die zaden binnenbrengen vragen we om een briefje invullen met alle nodige informatie (standplaats/datum van oogst/..). Deze worden door ons verwerkt en de zakjes zaad worden ter beschikking gesteld in de bib.

Hier vind je een document dat je kan uitprinten en meegeven met je zaadjes.

Hoe neem ik zaadjes mee?

We vragen om max.5 zakjes mee te nemen. Dit kan ook zonder lidmaatschap bij de bib en u hoeft hiervoor verder niets te doen. We wensen echter dat u denkt aan de (zaden)cirkel en bij het oogsten ons een deel van uw zaden terugbrengt. We werken enkel met natuurlijke, biologische zaden. We weigeren dus F1/hybriden (bv. zaadjes gekocht in supermarkten)

Oogsten en terugbrengen

Een deel van die oogst komt terug in de bib te staan zodat de cyclus van gratis uitleen kan blijven doorgaan. De zaden die teruggebracht worden hoeven niet van dezelfde plant te zijn die uitgeleend werd. We vragen enkel dat ze natuurlijk zijn, en niet genetisch gemanipuleerd.

De zadenbibvrijwilligers

Heb jij groene vingers of kriebelt het om eens mee te doen? Dat zou super zijn!
De zadenbibvrijwilligers zijn zeer belangrijk. We maken de zaden schoon, we verpakken de zaden en etiketteren de zakjes. Soms zijn er ook beurzen waar de zadenbibvrijwilligers onze bib vertegenwoordigen of op zoek gaan naar andere zaadjes.
Deze groep vrijwilligers komt om de 2 weken samen, op vrijdag van 14u-16u.  

Wens je graag deel te nemen? Stuur dan een mailtje naar bibliotheek@ukkel.brussels 
(Vous cherchez notre grainothèque en français?)

Andere zadenbibs

Ook andere bibliotheken in Brussel hebben een zadencollectie. Via deze link zie je het overzicht : 

http://www.brusselsebibliotheken.be/zadenbibliotheken