Raamkunst: 'Dromen achter de gevel'

Ukkel transformeert deze zomer in een openluchtmuseum. Via het project raamkunst 'Dromen achter de gevel' nodigen we uit om kunst aan te brengen op je raam en/of je raam ter beschikking te stellen van kunstenaars. 

De raamkunst is ook de start en aanknopingspunt voor tal van activiteiten zoals een wandelroute, workshops raamkunst, fietstocht en stageweek georganiseerd door Gemeenschapscentrum Het Huys, de Franstalige bibliotheek Homborch en de Nederlandstalige bibliotheek. 

Kunnen we ook kunst op jouw raam bewonderen deze zomer?

dromen

Woensdag 08 juli was de aftrap. We nodigden jeugdauteur en illustratrice, Mélanie Rutten,uit om haar droom op het raam van de bibliotheek aan te brengen.

Ook GC Het Huys beleefde hun 'kick - off'. Op dinsdag 14 juli maakte illustrator Pieter Fannes een tekening op de ramen van Het Huys. 

Bibliotheek Homborch had het genoegen om illustratrice Chloé Streveler te ontvangen om de vele ramen die de bibliotheek rijk is te verfraaien. 

Ook op je raam tekenen, schrijven,...?

Dat treft!

Elk van de drie deelnemende organisaties stellen goodiebags ter beschikking met stiften, tips & tricks ter inspiratie en leuke kaartjes. Vanaf woensdag 08 juli kan een zak opgehaald worden tijdens de openingsuren. 

Door het ophalen van een goodiebag ga je de een verbintenis aan om je creativeit de vrije loop te laten op jouw raam. 

Of een kunstwerk aangebracht door een kunstenaar?

Dat kan ook!

Verschillende Ukkelse kunstenaars staan te popelen om na een kennismaking jouw droom aan te brengen op je raam. 

Wens je een kunstwerk door Rose Delhaye, Fabienne Bonnoron, Aniss El Hamouri of Mélanie Rutten op jouw raam? Laat je interesse weten per mail (ivanderstockt@ukkel.brussels), telefoon (02 331 28 24) of bij een bezoek. Wij zorgen mee voor een match. 

Vergoeding voor de kunstenaar en het nodige materiaal worden door het project gedragen. We vragen enkel een warme ontvangst en drankje voor de kunstenaar. 

 

 

Op wandel...

wandelcode

kan heel eenvoudig door het scannen van de QR-code. Scan de code en alle locaties, waar raamkunst is aangebracht, worden zichtbaar. Neem ook hier een kijkje voor alle adressen. 

Of je kan ook deelnemen aan een begeleide wandeling langs verschillende raamtekeningen georganiseerd door GC Het Huys op zaterdag 05 september, start om 10u. 

 

Het kunstwerk dat je het verst doet wegdromen...

daar kan je je appreciatie en stem op uitbrengen. Een stemkaart wordt uitgedeeld in de deelnemende huizen. 

Tot en met 16 september verzamelen we jouw stem. Diezelfde dag vindt vanaf 17u een slotmoment met apéro plaats in GC Het Huys. In aanwezigheid van alle kunstenaars. En jullie? 

Workshop: Tekenen op ...het raam

woensdag 16 september van 15u tot 17u

GC Het Huys stelt zijn ramen ter beschikking aan alle jonge creatievelingen die graag tekenen. Illustratrice Mélanie Rutten neemt jullie mee in de wondere wereld van het tekenen en daagt vervolgens uit om zelf aan de slag te gaan. Inschrijven verplicht via hethuys@vgc.be  

Wie is Mélanie Rutten?

ploc

De wereld van Mélanie Rutten wordt bevolkt door dieren met zeer menselijke kenmerken, ondergedompeld in situaties die dicht bij het dagelijks leven staan, geïllustreerd met potlood of penseel in verschillende technieken. Soms pakt ze serieuze thema's aan zoals rouw, angst, respect voor anderen en de moeilijkheid om je plaats te vinden.
Mélanie Rutten, geboren in 1974 in België, bracht haar kindertijd dicht bij de natuur door in Midden-Amerika en Afrika.

Ontdek de boekjes 'Ploc' en 'Nooit meer bang' in onze collectie

Wie is Pieter Fannes?

Als kind wilde Pieter striptekenaar worden. In zijn tienerjaren
verlegde hij zijn aandacht naar muziek. Bijna toevallig behaalde hij
een masterdiploma geschiedenis aan de KU Leuven. Daarna ging hij
aan de slag als illustrator.
Pieter is dol op tekenen met borstels omdat het vrijheid en
spontaniteit toelaat. Het is gemaakt voor de ongelukken langs de
weg der creatie. De betekenis van zijn werk zit verborgen in een
onverwachte kronkel van de kwast. De mogelijkheden worden
ontdekt door een scheutje inkt op de pagina. Het is deze energie die
hij wil overdragen.

Wie is Chloé Streveler?

blogspot

Chloé illustreert, creëert, en zoveel meer...

Ontdek het oeuvre van Chloé op haar blogspot

Zomer VITRINE d' été

Een project georganiseerd door Internationaal literatuurhuis Passa Porta in samen werking met 8 cultuurbeleidscoördinatoren. De raamtekeningen van GC Het Huys, de Franstalige bibliotheek Homborch en de bibliotheek zijn opgenomen in de wandelroute van Zomer VITRINE d' été dat je langs verschillende Brusselse gemeenten brengt. 

Lees meer

#zomerVITRINEdété