Groene Vingers

Tips van onze Zadenbib - vrijwilligers

De Zadenbib kan nu niet bezocht worden, maar onze enthousiaste vrijwilligers delen wel graag hun tips met jullie. Passend bij het lentezonnetje

Do-it-Yourself: Insectenhotel

Hoe stapsgewijs een insectenhotel maken? Toegegeven, er zitten een pak lastigaards onder de familie van insecten, maar toch zijn ze nodig voor de bestuiving. De handleiding vindt je hier

De okra

Een Zadenbib - vrijwillier sprak in een telefoontje over zijn recente ontdekking van de okra, een groene boon. Onze nieuwsgierigheid was gewekt en we trokken op onderzoek. Op tuin.org lees je informatie over de herkomst en oogst. Geprikkeld na het lezen? Dan kan je met deze tips experimenteren in de keuken, want okra kan je kopen in vele Afrikaanse en Aziatische winkels in Brussel. 

Dichtbij de natuur, door Martine

In deze periode van social distance voelen we ons dicht bij de natuur. We nemen de tijd om te luisteren naar de vogels en insecten, de bloemen en bomen te observeren tijdens onze wandelingen, of momentjes in onze tuinen of op terras.


Voor hoveniers, "potagistes" is het tijd om de handen uit de mouwen te steken en de zaden in een bloembak (plaats hem dan best in de buurt van een venster met zonlicht) of in de volle grond te stoppen.

Begin april is de periode voor het bekomen van zaden van tomaten, aubergine en paprika. In bloembakken of volle grond kunnen radijs, sla, rucola, wortelen,peterselie, aardappelen gezaaid worden. 

Einde april is het de beurt voor het zaaien van onze goede pompoenen en courgettes. 
Denk ook aan de verenigingen van groenten en bloemen zoals Oost-Indische kers, goudsbloemen, goudsbloem (calendula) en vele andere sierbloemen en honing. Ze beschermen onze plantages van sommige roofdieren zoals bladluizen, het aantrekken van insecten, lieveheersbeestjes ... .Sommige zijn zelfs eetbaar. Hoe dan ook, ze geven kleurrijke accenten in tuinen en moestuinen.
Voor onze schoppen en harken betekent het helemaal geen periode van social distance,

Ik hoop jullie tegen te komen in de zadenbib waar we ervaringen en zaden kunnen delen. 


Martine, Zadenbib- vrijwilliger in Ukkel

Shazam, voor natuurliefhebbers

shazam

Je bent op wandel in de natuur en je spot een prachtige bloem of een insect waar je de naam niet van kent. Dan wil je natuurlijk weten wat je ziet. Klinkt herkenbaar? Deze app biedt een antwoord.