Een gekroonde virus (corona) kroon, object om iemand te eren bij een overwinning = lauwerenkroon of om iemand te bespotten = doornenkroon, in elk geval deze corona zet de wereld op zijn kop.  Zijn vermogen om te muteren van een dierenvirus naar een waar de mensheid schrik moet van hebben, maakt het pijnlijk duidelijk dat onze planeet niet het paradijs geworden is.

Er lopen vermoedelijk wetenschappers rond die deze pandemie zagen aankomen en dit ook aan de overheden hebben gemeld. Die moesten dan afwegen, alarm slaan en misschien paniek veroorzaken of met mondjesmaat maatregelen treffen. En dan appelleren op het gezond verstand van iedereen. Helaas heeft niet iedereen dat gezond verstand, nog gauw een feestje organiseren…. Wat in Italië aan het gebeuren is moet toch de ogen openen : dit is een gevaarlijke situatie.

Een maand geleden was ik nog in het dienstencentrum ‘De Boomgaard‘ in Rode. Een vrijwilligster zei dat haar kleinkinderen in Noord-Italië op skivakantie waren en dat ze niet ongerust was. Ik kon het niet laten om mijn idee daarover te laten horen. In Italië zijn heel veel kleine fabriekjes van Chinezen waar textiel verwerkt wordt tot kledij, vooral in het stadje Prado niet zo ver van Milaan, wonen meer Chinezen dan Italianen. Zij zullen zeer zeker contact hebben met hun familie in China en zij zullen zeer zeker ook gaan skiën in Noord-Italië. Voor mij was het duidelijk, het virus was onderweg naar België met de terugkerende skiërs.

Twee weken na dit gesprek werd een ziekenverzorgster in het rusthuis van Rode ziek, besmet met het coronavirus. De ganse afdeling waar ze werkte ging op slot, een dag later ging alles op slot en ook het dienstencentrum sloot de deuren. Dat was de juiste beslissing. Ondertussen is er al een bewoner van deze dienst overleden. Het is de moeder van mijn schoondochter Michèle.

Eventjes werd er in de media gewezen op de slechte luchtkwaliteit in China en in Noord-Italië. Elk jaar is er in de herfst en winter alarm in de Povlakte, de lucht is er zo slecht van Turijn tot Venetië, dat het autoverkeer beurtelings verboden is. Wie er woont en dat zijn er velen, is dus elk jaar blootgesteld aan deze slechte lucht. Oudere personen ademen dus al heel lang deze langzame killer in.

Nu zitten we met verstomming te kijken naar de beelden uit Bergamo en Cremona, hoe gaat dat aflopen ? Gelukkig was dat voor onze overheid een teken om drastische maatregelen te nemen. En we duimen met z’n allen dat het hier nooit zo erg zal worden.

We zitten nu thuis, gelukkig niet opgesloten, we kunnen een wandeling maken, eten gaan kopen en ons nuttig of gezellig bezighouden. Net zoals tijdens een hittegolf of hevige sneeuwval kun je het filosofisch bekijken : kasten uitkuisen, foto’s inplakken, kleren verstellen, brieven of e-mails versturen naar vrienden en familie….Misschien hebben mensen zoals ik, alleenstaanden, het iets gemakkelijker, we zijn  gewend om alleen te zijn en ons nuttig en gezond bezig te houden. Ik scrabbel tegen twee ingebeelde tegenstanders, ben opnieuw begonnen met een kruisjessteekwerkje, kijk wat naar opgenomen programma’s, schrijf wat artikels voor het schrijfatelier in Ukkel en ga elke dag 1 uur wandelen, liefst in de natuur.

Besluit : we zullen onze kijk op de globalisatie en onze wensen moeten bijstellen.

 Lieve