Boek
Nederlands

Candide, of Het optimisme

Voltaire (auteur), Hans Van Pinxteren (vertaler)
Filosofische fabel, waarin het optimisme van Leibniz wordt gehekeld in de levensgeschiedenis van een argeloze jongeman die met de ene rampspoed na de andere geconfronteerd wordt.
Titel
Candide, of Het optimisme / Voltaire ; vertaald en van noten en een nawoord voorzien door Hans van Pinxteren
Auteur
Voltaire
Vertaler
Hans Van Pinxteren
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Frans
Oorspr. titel
Candide, ou L'optimisme
Editie
3
Uitgever
Amsterdam: Veen, 2010
156 p.
ISBN
9789020410617 (paperback)

Besprekingen

Als dichter, toneelschrijver, historicus en filosoof heeft Voltaire een indrukwekkend oeuvre (meer dan 800 werken) nagelaten. Zijn kritische en subversieve geest, zijn heldere en sterk ironische stijl overleven echter voornamelijk in dat ene verhaal Candide, of Het optimisme, dat op superbe wijze brandhout maakt van de vooruitgangsfilosofie van o.m. de Duitse filosoof Leibnitz. Candide en Cunegonde, de helden van deze absurdistische farce, geloven hun meester Pauglos op zijn woord wanneer die zegt dat ze in de beste der werelden leven. Ze beleven van hoofdstuk tot hoofdstuk een waar scala van rampen, dat alle vormen van het kwaad omvat dat mensen overkomt en dat ze elkaar aandoen.

Deze meesterlijke satire behoort, samen met het werk van Defoe en Swift, Boelgakov en Orwell ongetwijfeld tot het kruim van wat de wereldliteratuur ons tot nog toe aan schotschriften en parodieën heeft opgeleverd. De nieuwe vertaling van Martinus Nijhoff-prijswinnaar Hans van Pinxteren maakt r…Lees verder
In zijn filosofische vertelling Candide (1759) neemt Voltaire op sarcastische wijze stelling tegen de optimistische visie van o.a. Leibniz dat wij leven in de beste van alle werelden, geschapen door een God die het goed met ons voorheeft. Hij laat zijn goedgelovige held Candide op zijn reis over deze aarde (onder meer naar Suriname) de grootste ellende beleven, waarbij Voltaire en passant diverse sociale misstanden aan de kaak stelt en vooral de schijnheiligheid en intolerantie hekelt. Uiteindelijk breekt bij Candide het besef door dat zijn optimistische filosofieleraar Pangloss wel eens ongelijk zou kunnen hebben gehad en eenmaal thuis vat hij zijn inzichten samen in de beroemde zin 'il faut cultiver notre jardin': niet ijdel speculeren, maar hard werken om gelukkig te worden. Het flitsende en nog steeds actuele verhaal werd uitstekend vertaald en van een nawoord en voetnoten voorzien door Hans van Pinxteren. Paperback; normale druk.

Over Voltaire

Voltaire, pseudoniem van François Marie Arouet (Parijs, 21 november 1694 – aldaar, 30 mei 1778), was een Frans schrijver, essayist, filosoof en vrijdenker. Hij kan worden beschouwd als de prominente voortrekker van de Franse Verlichting. Voltaire had als schrijver grote invloed op het intellectuele leven van zijn tijd. Goethe stelde dat Voltaire de aanstichter was van de Franse Revolutie, omdat hij de oude banden van de mensheid zou hebben losgemaakt.

Levensloop

Geboorte en opleiding

Voltaire werd geboren als zoon van François Arouet, een notaris, en Marie-Marguerite Daumart of D'Aumard. De jonge Voltaire kreeg les op de prestigieuze jezuïetenschool in Parijs, het lycée Louis-le-Grand. Hij verliet de school op zijn zestiende en niet lang daarna maakte hij al vrienden bij de Parijse aristocraten. Zijn humoristische gedichten maakten hem populair in die kringen. In 1713 reisd…Lees verder op Wikipedia