Besprekingen

Weduwnaar van het leven

Roman. Met de herinneringen van een 116-jarige aan de Grote Oorlog wil journalist Serge Simonart ons iets duidelijk maken.

Schrijvers blijven terugkeren naar de Grote Oorlog. Ook ­Serge Simonart, bekend als journalist bij Humo, doet dat in zijn vierde roman Klaproos. Hij voert een 116 jaar oude man op die de gruwel van de loopgraven in de Westhoek overleefde. Victor ­Walgraeve wil vooral waarschuwen: zijn relaas moet de moderne mens 'levenservaring als levensverzekering' schenken.

De eerste helft van de roman leest als een opsomming van de gruwelijkheden die Victor overleefde, maar zo ongeveer iedereen in zijn omgeving de dood injoegen. De tragische en vaak ook bizarre voorvallen op en rond de slagvelden buitelen over mekaar. Zo is Victor er de getuige van hoe de rookpluim van een geroosterde kip een regen van granaten uitlokt en vijf soldaten doodt. Simonart laat het ­Walgraeve vertellen met een mengeling van branie en boosheid. Het is niet bedoeld als opbod van ellende. 'Ik wil jullie iets duidelijk maken', roept Walgraeve haast wanhopig uit.

Ook na 11 november 1918 heeft Wa…Lees verder

Een 116-jarige Vlaming kijkt terug op zijn leven. De meest cruciale periode is de Eerste Wereldoorlog geweest, toen hij als jonge jongen vier jaar in de loopgraven heeft doorgebracht. De gruwelijkheden en de onmenselijke omstandigheden, waarbij bijna al zijn kameraden sneuvelen, beschrijft hij uitvoerig en die jaren bepalen de rest van zijn leven. Ondanks dat hij meerdere keren trouwt, kinderen en (achter)kleinkinderen heeft, staat alles in het teken van zijn oorlogservaringen. Ook zijn kijk op maatschappelijk en politieke ontwikkelingen worden hierdoor bepaald. Het boek eindigt met een visie op het leven en raadgevingen voor zijn kleinkind. De klaproos, de 'poppy', is het symbool voor de doden in de Eerste Wereldoorlog. Een somber boek met gruwelijke details en een waarschuwing tegen de waan van de dag. Serge Simonart (1966) is journalist en schrijver. Dit is zijn vierde roman.

Over Serge Simonart

Serge Simonart (1960) is een Belgisch schrijver en journalist. Hij publiceert romans en non-fictie, schrijft voor het tijdschrift Humo en publiceerde in meer dan 200 kranten en tijdschriften in 30 landen, waaronder Playboy, Mojo, Q, Publico en Nieuwe Revu.

Biografie

Simonart werkt al sinds zijn zeventiende voor het blad Humo. Hij is vooral bekend geworden door zijn interviews met wereldberoemde popmuzikanten. Hij interviewde onder meer David Bowie, Morrissey, Lou Reed, Brian Wilson, Thom Yorke, Prince, Paul McCartney, Mick Jagger, Keith Richards, Nick Cave, Elvis Costello, Ray Davies, Michael Stipe, Joan Baez, John Cleese en 500 anderen. Zijn beste interviews werden gebundeld in de boeken Fuck off & andere citaten (1997) en Off the record (2007).

Hij wordt ook vaak ingezet als undercoverjournalist: hij is de uitvinder van de Onze Man-artikels, een un…Lees verder op Wikipedia