Boek
Nederlands

Ik was twaalf en ik fietste naar school

Sabine Dardenne (auteur), Marie-Thérèse Cuny (medewerker)
+1
Ik was twaalf en ik fietste naar school
×
Ik was twaalf en ik fietste naar school Ik was twaalf en ik fietste naar school

Ik was twaalf en ik fietste naar school

Sabine Dardenne (auteur), Marie-Thérèse Cuny (medewerker)
Persoonlijk relaas van een jonge vrouw die op twaalfjarige leeftijd werd ontvoerd en seksueel misbruikt door de Belgische pedofiel en moordenaar Marc Dutroux.
Titel
Ik was twaalf en ik fietste naar school
Auteur
Sabine Dardenne
Medewerker
Marie-Thérèse Cuny
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Frans
Oorspr. titel
J'avais douze ans, j'ai pris mon vélo et je suis partie à l'école...
Editie
40
Uitgever
Amsterdam: Mistral, 2013
ISBN
9789048817771 (paperback)

Besprekingen

Dit boek is een verslag van de ervaringen van Sabine Dardenne, één van de slachtoffers van Marc Dutroux, door haarzelf opgetekend. Ze beschrijft hoe ze is ontvoerd, opgesloten, en - in vage termen - het seksueel misbruik door Dutroux en wat voor effect dit alles op haar had. Opvallend is hoe haar ontvoerder het vertrouwen in haar omgeving (ouders) ondermijnde en zorgde voor een ambivalente relatie met hem. Ze wordt gered als hij een ander meisje (Leatitia) ontvoert en in hetzelfde huis opsluit. Na haar bevrijding beschrijft ze in globale termen wat er verder gebeurde (rechtszaak) en welke gevolgen de ontvoering en het misbruik voor haar hebben gehad. Hoewel het een huiveringwekkende ervaring is geweest en de poging van de schrijfster om dit te verwoorden op zichzelf bewonderenswaardig is, blijft de beschrijving oppervlakkig. Veel herhalingen in de inhoud; de stijl en het taalgebruik zijn zwak en dat geldt ook voor de analyse van de gevolgen. Daardoor draagt het boek (te) weinig bij aa…Lees verder

Over Sabine Dardenne

Sabine Dardenne (Doornik, 28 oktober 1983) is een Waalse vrouw die op twaalfjarige leeftijd, op 28 mei 1996, toen zij op weg was naar school werd ontvoerd door de Belgische crimineel Marc Dutroux. Dardenne was een van de laatste slachtoffers van Dutroux. Zij overleefde een gevangenschap van 80 dagen; na haar bevrijding werden vier andere slachtoffers, allen jonge meisjes, dood gevonden.

Bevrijding

Op 15 augustus 1996 werden Dardenne en de veertienjarige Laetitia Delhez, die een aantal dagen daarvoor ontvoerd werd, bevrijd door de Belgische politie. Dutroux was twee dagen eerder gearresteerd, en gaf toe hen beiden verkracht en seksueel misbruikt te hebben. Haar bevrijding is tot stand gekomen nadat enkele getuigen, waaronder een non, Dutroux en zijn busje hadden gezien tijdens de ontvoering van Laetitia.

Proces

Er ontstond publieke verontwaardiging door de getuigenissen van Dardenne en and…Lees verder op Wikipedia