Visser : roman

Rob Van Essen (auteur)
Als een geschiedenisleraar tijdens een van zijn lessen iets ondoordachts zegt, komt zijn leven in een maalstroom terecht.
Titel
Visser : roman
Auteur
Rob Van Essen
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Uitgeverij Atlas Contact, 2019
220 p.
ISBN
9789025458379 (paperback)

Andere formaten:

Besprekingen

Hoewel de kaft van Visser met zijn rode letters heel sterk is, zou een foto van een huilende clown ook niet hebben misstaan. Dat beeld (uit het verhaal zelf) vat immers perfect hoe hoofdpersoon Jacob Visser, een geschiedenisleraar in een Nederlands provinciestadje, door het leven gaat, of liever: hoe hij zich laat voortdrijven op de gebeurtenissen. Nadat hij zich tijdens een van de lessen positief zou hebben uitgelaten over kampbeulen in de Tweede Wereldoorlog, komt het verhaal aangedikt in de regionale krant terecht en wordt hij geschorst. Ondertussen gaat zijn dochter trouwen met een (in zijn ogen flauwe) psychiaterszoon en gaat zijn eigen huwelijk ten onder aan de onverwerkte dood van het oudste kind. Na zijn schorsing volgt de ene kafkaiaanse toestand na de andere. Visser bevindt zich constant op het verkeerde moment op de verkeerde plaats.

Menselijk drama en slapstickscènes wisselen elkaar af en ook stilistisch danst deze roman op de slappe koord tussen ironie en b…Lees verder
Dit verhaal, de vijfde roman van Rob van Essen, over geschiedenisleraar Jacob Visser heeft absurde trekken. De uiterlijke verhaallijn zou goed kunnen plaatsvinden, maar toch ook weer niet zo gemakkelijk: wanneer hij tijdens een van zijn lessen iets ondoordachts zegt, komt zijn leven in een maalstroom terecht; een groepje neonazi's vat zijn uitspraken op als een oproep om tot actie over te gaan en benoemt hem tot hun leider. Wat Jacob echter van binnen meemaakt, is zeer herkenbaar. Zijn verdriet, zijn pech, zijn stommiteiten soms zijn menselijk en doen ons voortdurend aan onszelf denken. Daarmee is het geen vrolijk boek geworden, maar wel aangrijpend. De schrijfstijl is eenvoudig en prettig leesbaar. Voor zijn twaalfde roman, ‘De goede zoon’, ontving Rob van Essen (1963) in 2019 de Libris Literatuur Prijs.