Boek
Nederlands

Engeland is gesloten : roman

Rob van Essen (auteur)
+1
Engeland is gesloten : roman
×
Engeland is gesloten : roman Engeland is gesloten : roman

Engeland is gesloten : roman

Genre:
Na een ontmoeting met een fietsenmaker denkt een man terug aan de tijd dat hij verliefd werd op een Engels meisje, naar Engeland vertrok en daar zijn grote liefde weer verloor.
Extra onderwerp
Jaren tachtig, liefde
Titel
Engeland is gesloten : roman
Auteur
Rob van Essen 1963-
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Uitgeverij Atlas Contact, 2022
210 p.
ISBN
9789025472795 (paperback)

Besprekingen

Engeland is gesloten herinnert wat de titel betreft aan een kinderliedje: "Witte zwanen, zwarte zwanen. Wie gaat er mee naar Engeland varen. Engeland is gesloten. de sleutel is gebroken. Is er dan geen smid in 't land die de sleutel maken kan?" Rob van Essen neemt in het begin de lezer bij de hand en wijst hem op de symbolische waarde hiervan als sleutel bij de verdere lectuur van de door een liedje geïnspireerde roman (overigens ook hier werkt de mise-en-abyme al!). De hoofdrol is weggelegd voor Thomas, een jonge Amsterdamse barkeeper, die verschillende facetten van zijn leven deelt met een een aantal stadsgenoten, in het bijzonder zijn vriend Godfried, fietsenmaker Kraai en een wat excentrieke postbode, die de personages als het ware aan elkaar praat met een aantal terloopse filosofische opmerkingen, zoals over de toenemende eenzaamheid in een steeds individualistischer wordende maatschappij of dat het toppunt van liefde erin bestaat het liefst de ander te willen zijn. Doorhe…Lees verder
Terugblik op de jaren '80 waarin studies werden afgebroken in een tijdsbeeld waarin krakers en Amsterdam als centrum van jeugdtoerisme centraal stonden. Rond de millennium-wisseling kijkt de ik-figuur terug op zijn baantje als barman in een sleep-in en de hevige verliefdheid op een Engels meisje. In het heden figureert ook een weemoedige postbode die telkens voorbij komt als de verteller weer reparaties aan zijn fiets verricht. Ook de ontmoetingen met oude vrienden geven een beeld van de verloren tijd. De goed leesbare roman geeft een uitstekend beeld van niet-spectaculaire zaken uit de jaren '80 en is - zonder ooit hilarisch te worden - ook vermakelijk, niet in de laatste plaats door de telkens weerkerende symbolen (o.a. smeltende fietsen zoals die door de Engelse vriendin werden genoemd: in elkaar getrapte fietsen aan de hekken van bruggen en de fiets van de verteller die steeds weer beschadigd wordt). Paperback; normale druk.

Over Rob van Essen

CC BY 3.0 - Foto van/door Editio - De online schrijversacademie

Rob van Essen (Amstelveen, 25 juni 1963) is een Nederlandse schrijver, vertaler en recensent.

In 2009 werd zijn roman Visser genomineerd voor de Libris Literatuur Prijs, en tien jaar later, in 2019, won hij deze prijs met zijn roman De goede zoon. Zijn tweede verhalenbundel, Hier wonen ook mensen, werd in 2015 bekroond met de J.M.A. Biesheuvelprijs.

Bibliografie

 • 1996 - Reddend zwemmen (roman)
 • 2000 - Troje (roman)
 • 2002 - Kwade dagen (roman)
 • 2004 - Engeland is gesloten (roman)
 • 2006 - Het jaar waarin mijn vader stierf (kroniek)
 • 2008 - Visser (roman)
 • 2010 - Elektriciteit (verhalen)
 • 2012 - Alles komt goed (roman)
 • 2014 - Hier wonen ook mensen (verhalen)
 • 2016 - Kind van de verzorgingsstaat (autobiografische kroniek)
 • 2017 - Winter in Amerika…Lees verder op Wikipedia