Een man met goede schoenen : verhalen

Rob van Essen (auteur)
+1
Een man met goede schoenen : verhalen
×
Een man met goede schoenen : verhalen Een man met goede schoenen : verhalen

Een man met goede schoenen : verhalen

Genre:
Titel
Een man met goede schoenen : verhalen
Auteur
Rob van Essen 1963-
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Atlas Contact, 2020
254 p.
ISBN
9789025464127 (paperback)

Andere formaten:

Besprekingen

Ondersteboven en binnenstebuiten

Rob van Essen zet in zijn verhalen de realiteit op haar kop en keert ze voor alle zekerheid ook nog eens binnenstebuiten.

'Al deze dingen kan ik niet verklaren.' Het is letterlijk en figuurlijk de centrale zin uit Een man met goede schoenen, de nieuwe verhalenbundel van de auteur die vorig jaar de Libris Literatuurprijs won met zijn 'autobiografische sciencefictionroman' De goede zoon. Het is misschien wel de sleutelzin uit Rob van Essens gehele oeuvre.

Iemand die precies dezelfde boodschappen koopt als jij, een tijdreizende logé of een clown op een klapstoeltje die jou een kankerlul noemt: in de werelden die Rob van Essen schept, lijkt alles mogelijk, maar gebeurt er al bij al betrekkelijk weinig. Het literaire universum van de 57-jarige Nederlander is lynchiaans, maar dan zonder de barokke overdaad die het werk van de Amerikaanse cineast kenmerkt. Geen blauw of anders gekleurd fluweel bij Van Essen, maar wel eenzelfde voorliefde voor onverwachte en onheilspellende omvormingen van de werkelijkheid. Een zondagse wandeling kan zomaar eindigen in een raar rollenspel rond reïncarnatie,…Lees verder

Absurd goede verhalen

Héél normaal vertellen over iets héél vreemds: schrijvers Rob van Essen en Bertram Koeleman zijn er beiden meesters in. Hun absurdisme levert sublieme verhalen op.

Absurde tijden vragen om absurde boeken. Om verhalen waarin vreemde dingen gebeuren zonder dat duidelijk wordt waarom. Net als in de echte wereld, eigenlijk. Twee onlangs verschenen verhalenbundels bieden verlichting wanneer de existentiële twijfel floreert: Een man met goede schoenen van Libris-laureaat Rob van Essen (1963) en Het dreigbed van de minder bekende maar niet minder interessante Bertram Koeleman (1979). Beiden schrijvers van absurdistische verhalen, met elk een heel eigen signatuur.

Toen Van Essen vorig jaar de Libris Literatuurprijs won met De goede zoon, bleek al dat Nederland best behoefte heeft aan absurdisme. 'Met al zijn bizarre invallen, groteske wendingen, lijnen en lagen laat Van Essens meesterwerk ons zien en voelen wat het betekent om te leven', staat in het juryrapport. Precies wat we nodig hebben. Lezers waren enthousiast over de onnavolgbare roadtrip van een plotloze thrillerschrijver en de roman werd een bestseller. Als gedegen verhalenschrij…Lees verder

Een man met goede schoenen ****

Eerste zin. Ik had mijn boodschappen op de band van kassa 4 gelegd en stond onder het wachten gedachteloos om me heen te kijken.

Terwijl hij zo gedachteloos om zich heen kijkt, valt zijn oog op de band van kassa 5, waarop precies dezelfde zaken liggen als op die van hem, tot en met het doosje brillendoekjes, van die blauw-witte en niet die oranje die minder goed zijn, en een Bros-reep. De man die aan kassa 5 staat aan te schuiven lijkt zelfs een beetje op hem, stelt hij wat onwennig vast, met eenzelfde lange jas en een sjaal uit de Hema. Wanneer ze buitenkomen, gaan ze elk een andere kant op, al kijken ze nog wel even om naar elkaar, als vragen ze zich af wat die herkenning precies betekent.

Slechts drie bladzijden beslaat het openingsverhaal uit Rob van Essens nieuwe bundel Een man met goede schoenen, en toch is het een perfecte smaakmaker van wat nog volgen zal: licht absurde verhalen die ons een ongewone maar misschien wel juistere kijk geven op de realiteit, zoals in De therapeut, waarin van Essen een volstrekt normaal gegeven tot in zijn uiterste consequenties doordenkt. In dat verhaal wordt een …Lees verder

In deze bundel zijn de verhalen verzameld die Rob van Essen (1963) de afgelopen zes jaar heeft geschreven en gepubliceerd. De meeste verhalen worden gekenmerkt door surrealistische en magische elementen die de lezer steeds weer voor verrassingen plaatsen en een beroep doen op de verbeelding. Leven in een andere dimensie, de aanwezigheid van een parallelle en sprookjesachtige wereld, het ontmoeten van (soms onbekende) familieleden en reizen door de tijd zijn motieven die in diverse verhalen terugkomen. De personages zijn meestal sympathiek, de situaties waarin ze zich bevinden zijn aanvankelijk herkenbaar, totdat er, heel knap, een verrassingselement wordt opgevoerd dat het verhaal in een nieuw perspectief zet. Een bundel surrealistische verhalen voor de gevorderde lezer. Rob van Essen (1963) schreef de roman ‘De goede zoon’ die in 2019 werd bekroond met de Libris Literatuur prijs. Zijn verhalenbundel ‘Hier wonen ook mensen’ werd onderscheiden met de J.M.A. Biesheuvelprijs. Deze bundel…Lees verder

Over Rob van Essen

CC BY 3.0 - Foto van/door Editio - De online schrijversacademie

Rob van Essen (Amstelveen, 25 juni 1963) is een Nederlandse schrijver, vertaler en recensent.

In 2009 werd zijn roman Visser genomineerd voor de Libris Literatuur Prijs, en tien jaar later, in 2019, won hij deze prijs met zijn roman De goede zoon. Zijn tweede verhalenbundel, Hier wonen ook mensen, werd in 2015 bekroond met de J.M.A. Biesheuvelprijs.

Bibliografie

 • 1996 - Reddend zwemmen (roman)
 • 2000 - Troje (roman)
 • 2002 - Kwade dagen (roman)
 • 2004 - Engeland is gesloten (roman)
 • 2006 - Het jaar waarin mijn vader stierf (kroniek)
 • 2008 - Visser (roman)
 • 2010 - Elektriciteit (verhalen)
 • 2012 - Alles komt goed (roman)
 • 2014 - Hier wonen ook mensen (verhalen)
 • 2016 - Kind van de verzorgingsstaat (autobiografische kroniek)
 • 2017 - Winter in Amerika…Lees verder op Wikipedia