Boek
Nederlands

Empusion : een natuurgeneeskundig griezelverhaal

Olga Tokarczuk (auteur), Karol Lesman (vertaler)
Een student reist in 1913 af naar een beroemd sanatorium, waar hij gefascineerd raakt door de vele verontrustende gebeurtenissen die zich in de omgeving voordoen. Met foto’s en illustraties in zwart-wit.
Titel
Empusion : een natuurgeneeskundig griezelverhaal
Auteur
Olga Tokarczuk 1962-
Vertaler
Karol Lesman
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Pools
Oorspr. titel
Empuzjon : horror przyrodoleczniczy
Uitgever
Amsterdam: De Geus, © 2023
370 p. : ill.
ISBN
9789044548655 (paperback)

Besprekingen

Een literair griezelverhaal over verontrustende gebeurtenissen in de bergen van Pruisisch Silezië. Het verhaal volgt student Mieczysław Wojnicz die in 1913 naar een beroemd sanatorium reist. Hij verblijft in een herenpension waar patiënten uit heel Europa filosoferen, vergelijkbaar met Thomas Manns De Toverberg. Mieczysław raakt gefascineerd door verontrustende gebeurtenissen in de omgeving, maar wat hij nog niet weet is dat er duistere krachten zijn die het ook op hem gemunt hebben. Talig en sfeervol geschreven. Met foto’s en illustraties in zwart-wit. Met name geschikt voor een literaire lezersgroep. Olga Tokarczuk (Sulechów, 1962) is een Poolse schrijver, dichter en psycholoog. Ze ontving meer dan eens de Nike, de belangrijkste literaire prijs van Polen en won de Man Booker International Prize. In 2019 werd haar de Nobelprijs voor Literatuur 2018 toegekend.

Over Olga Tokarczuk

CC BY-SA 2.0 - Foto van/door Fryta 73 from Strzegom (Wikimedia Commons account: Fryta73)

Olga Nawoja Tokarczuk (Sulechów, 26 januari 1962) is een Poolse feministische schrijfster aan wie de Nobelprijs voor Literatuur voor het jaar 2018 werd toegekend.

Carrière

Tokarczuk was oorspronkelijk psycholoog. Ze haalde haar diploma aan de Universiteit van Warschau in 1985 en opende een praktijk in Wrocław en daarna Wałbrzych. Haar eerste dichtbundel verscheen in 1989 en haar eerste roman in 1993 (beide niet in het Nederlands vertaald). Literair succes kwam na het verschijnen van de romans Oer en andere tijden, in 1996, en Huis voor de dag, huis voor de nacht, in 1998. Sinds 1998 woont ze in de kleine stad Nowa Ruda, waar ze sinds 2015 een jaarlijks literair festival organiseert, Festiwal Góry Literatury.

In 2018 brak ze internationaal door na het winnen van de International Booker Prize voor Flights, de Engelse vertaling van haar boek Bieguni uit 2007, dat in he…Lees verder op Wikipedia