Boek
Nederlands

De kunst van het nietsdoen

Kenkō (auteur), Jos Vos (vertaler)

De kunst van het nietsdoen

De kunst van het nietsdoen is een geliefd klassiek werk en bevat een verzameling lichtvoetige, maar preciese bespiegelingen van de Japanse schrijver Kenkō.
Onderwerp
Japan
Titel
De kunst van het nietsdoen
Auteur
Kenkō
Vertaler
Jos Vos
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Japans
Uitgever
Amsterdam: Uitgeverij Van Oorschot, 2021
195 p.
ISBN
9789028213111 (paperback)

Besprekingen

Eerste Nederlandse vertaling van de volledige Japanse klassieker over Japanse esthetica en levensfilosofie door de dichter, schrijver, hoveling en monnik Kenko (ca.1283–ca.1350). Het is een mengelmoes van 243 overdenkingen, parabelachtige verhalen, morele aanbevelingen en mini-essays. De rode draad vormt de kritiek van de auteur op de mores van zijn tijd, een ‘eindtijd’ die zich niet kon meten met die van het glorieuze verleden. Verlossing zou alleen mogelijk zijn door het volgen van strikte boeddhistische leefregels. Daarnaast ook meer aardse zaken, zoals de juiste inrichting van een huis (een gedeelte ervan moest oningevuld blijven). Hij stoelt op en verwijst vaker (indirect) naar klassieken uit Japan ('Het hoofdkussenboek' van Shei Shonagon) en uit China (de taoïstische geschriften van Zhang Zi). Ondanks de verhelderende noten blijft veel nogal hermetisch voor de moderne lezer. Zo vindt men naast inspirerende psychologische en filosofische pareltjes van inzicht zomaar een typisch J…Lees verder

Heerlijk, die tegendraadse monnik uit de 14de-eeuw

Wie nu somber wordt van 'De pest' of 'Decamerone' kan beter het net vertaalde 'De kunst van het nietsdoen' van Kenko lezen.

De Japanse dichter, schrijver, hoveling én monnik Kenko schreef 'De kunst van het nietsdoen' rond 1330, in een periode dat Kyoto, toen de hoofdstad van Japan, geplaagd werd door conflicten en geweld.

Kenko woonde er, maar daarover schrijft hij niets. Hij zat liever de hele dag met zijn neus in de boeken. Of hij zat, met het schrijfgerei in zijn hand, af te wachten welke bijzondere gedachte of herinnering er nu weer in hem zou opkomen. Zijn boek bestaat uit 243 korte teksten. Het zijn anekdotes, gedachten en herinneringen, die zich uitstekend lenen voor traag lezen en mijmeren over het zojuist gelezene.

Zoals sommige lezers nu de 'Decamerone' (twintig jaar later geschreven) ter hand nemen, omdat dat boek zich afspeelt tijdens een pestepidemie, zo is dit veertiende-eeuwse Japanse meesterwerk ook helemaal geen slechte keuze voor wie in deze vreemde tijd op zoek is naar wat slow reading.

Een preciezere vertaling van de oorspronkelijke titel is: 'Overpeinzing…Lees verder

Over Kenkō

Kenkō (兼好, Kenkō, 1283–1350) was een Japans auteur en boeddhistisch monnik. Naast gedichten schreef hij de Tsurezuregusa, een klassieker van de middeleeuwse Japanse literatuur over nietsdoen.

Leven

Kenkō werd waarschijnlijk geboren in 1283. Hij was de zoon van een overheidsfunctionaris. Lang werd aangenomen dat zijn oorspronkelijke naam Urabe Kaneyoshi (卜 部 兼 好) was en dat hij later de achternaam Yoshida (吉田) droeg, maar uiteindelijk bleek deze informatie te berusten op vervalste documenten van de Yoshida Shinto-autoriteiten. Kenkō was aanvankelijk paleiswacht en trok zich op latere leeftijd terug uit het openbare leven om monnik en kluizenaar te worden. Hij behield echter banden met het hofleven, zoals blijkt uit zijn deelname aan poëziewedstrijden in 1335 in 1344. Hij beoefende ook de kalligrafie. …Lees verder op Wikipedia