Boek Nederlands

Hordubal

Karel Čapek (auteur), Irma Pieper (vertaler)

Hordubal

Karel Čapek (auteur), Irma Pieper (vertaler)
Genre:
Als een man onder verdachte omstandigheden overlijdt, is het de vraag of de waarheid ooit zonder voorbehoud kan worden gevonden.
Titel
Hordubal
Auteur
Karel Čapek
Vertaler
Irma Pieper
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Tsjechisch
Oorspr. titel
Hordubal
Uitgever
Amsterdam: Wereldbibliotheek, © 2019
176 p.
ISBN
9789028427402 (paperback)

Besprekingen

Karel Čapek (1890-1938) koos het ruige land in Roethenië, dat na de Eerste Wereldoorlog aan Tsjecho-Slowakije was toegevoegd, als locatie voor zijn roman. De boer Hordubal keert als emigrant uit Amerika terug naar huis. De situatie daar is echter in zijn afwezigheid nogal veranderd. Onder verdachte omstandigheden wordt hij daarna dood gevonden. Čapek vertelt eerst het verhaal zoals het zou kunnen zijn gebeurd en vervolgt dan de lezing die uit het politieonderzoek naar voren komt en hiervan verschilt. Tot slot hoe de rechtbank erover oordeelt. De vraag is of de waarheid ooit zonder voorbehoud gevonden kan worden. ‘Hordubal’ (1933) is het eerste deel van een 'trilogie' (‘Meteoor’, ‘Een doodgewoon leven’), waarin deze in feite filosofische kwestie aan de orde komt.

Volkswoede in Tsjechië

In 'Hordubal' buigt Karel Capek zich opnieuw over een niet eenduidige waarheid.

Begin jaren dertig van de vorige eeuw schreef de herontdekte Tsjechische schrijver Karel Capek (1890-1938) een trilogie over een tijdloos thema dat in onze dagen wel actueler lijkt dan ooit: de meerduidigheid van de waarheid.

In 'Een doodgewoon leven', mijn eerste overrompelende kennismaking met deze auteur, komt een man na het voltooien van zijn memoires tot het inzicht dat het gestroomlijnde verhaal dat hij van zijn leven heeft gemaakt bij nader inzien een veel complexere waarheid verhult.

In 'Meteoor' buigen verschillende omstanders zich over de mogelijke identiteit van een verongelukte piloot die in coma en onherkenbaar verminkt door brandwonden in een ziekenhuis ligt. Zo krijgen we meerdere mogelijke versies van een ondoorgrondelijk leven voorgeschoteld, vanuit perspectieven die elkaar hier en daar raken en overlappen, en allemaal hun eigen geldigheid hebben. Uit die meerduidigheid bestaat de waarheid, spiegelt Capek ons voor.

In het net vertaalde 'Horduba…Lees verder