Boek
Nederlands

Hoogteverschillen

Julian Barnes (auteur), Ronald Vlek (vertaler)
Een triptiek: essay, kortverhaal en essayistische herinnering, die samen meer zijn dan de som der delen. Barnes schrijft over de ballonvaart, fotografie en een herinnering aan zijn overleden echtgenote Pat Kavanagh, literair agente.
Bevat
De zonde van hoogte
Op vaste bodem
Het verlies van diepte
Titel
Hoogteverschillen
Auteur
Julian Barnes
Vertaler
Ronald Vlek
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Levels of life
Editie
1
Uitgever
Amsterdam: Atlas Contact, 2013
126 p.
ISBN
9789025441425 (hardback)

Besprekingen

Dit eerbetoon van de auteur aan zijn vrouw, literair agente Pat Kavanagh, die in 2008 na 30 jaar huwelijk na een kort ziekbed overleed aan een hersentumor, bestaat uit drie gedeelten. In het eerste beschrijft hij met het voorbeeld van de ballonvaart en de fotografie hoe twee heel verschillende elementen kunnen samenkomen. Het tweede gedeelte, dat de verbinding vormt tussen het eerste en het laatste, gaat over de liefde van een Engelse ballonvaarder en officier voor de Franse actrice Sarah Bernhardt. Hij maakt geen kans, maar blijft toch van haar houden. In het derde gedeelte beschrijft Barnes zijn verdriet na Pats dood, zijn rouwverwerking, de reacties van anderen, zijn zelfmoordplannen, het alleen verder gaan en in contact willen blijven met de overledene. De belangrijke Engelse schrijver (1946) ontving de Man Booker Prize 2011 voor ‘Als het voorbij is’ en werd driemaal genomineerd voor dezelfde prijs. Als ‘Dan Kavanagh’ schrijft hij misdaadromans. In dit ontroerende, mooie boek besc…Lees verder

Over Julian Barnes

CC BY-SA 4.0 - Foto van/door WanderingTrad

Julian Patrick Barnes (Leicester, 19 januari 1946) is een Brits schrijver. Zijn boeken zijn in meer dan dertig talen vertaald; zijn bekendste werk is Flaubert's Parrot uit 1984. Naast zijn eigen naam gebruikt Barnes ook verschillende pseudoniemen zoals Dan Kavanagh, Edward Pygge en Basil Seal.

Biografie

Zijn opleiding genoot hij aan gerenommeerde onderwijsinstellingen zoals de City of London School en het Magdalen College in Oxford. Na zijn opleiding werkte hij als lexicograaf en later als journalist. Hij schreef onder meer recensies voor The Observer en The Sunday Times. Pas later ging hij zich voltijds toeleggen op het schrijven.

Julian Barnes is een broer van de filosoof Jonathan Barnes. Hij was gehuwd met de literaire agent Pat Kavanagh, die in 2008 overleed en over wie hij schreef in Levels of Life (Hoogteverschillen) en aan wie hij ook zijn roman The Sense of …Lees verder op Wikipedia