Boek
Nederlands

De dood en het meisje : novelle

Titel
De dood en het meisje : novelle / Juan Carlos Onetti ; vertaling en voorwoord Maarten Steenmeijer
Auteur
Juan Carlos Onetti 1909-1994
Vertaler
Maarten Steenmeijer
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Spaans
Oorspr. titel
La muerte y la niña
Uitgever
Heveadorp: Uitgeverij Kievenaar, © 2022
96 p.
ISBN
9789083046778 (paperback)

Besprekingen

Kroniek van een aangekondigde moord

Aan het onheil ontsnap je niet. Zo gaat het altijd in de novellen van Juan Carlos Onetti. Eindelijk wordt het werk van de evenknie van García Márquez en Vargas Llosa bij ons bekend.

Zoals Gabriel García Márquez het plaatsje Macondo verzon, zo schiep Juan Carlos Onetti het al even denkbeeldige Santa María, een mistroostige plek waar de mensen stug en het leven uitzichtloos zijn. De Colombiaanse Nobelprijswinnaar is oneindig veel beroemder geworden dan zijn Uruguayaanse collega, en dat is eeuwig zonde, want Onetti (1909-1994) is een van de grootste en meest oorspronkelijke schrijvers die Zuid-Amerika ooit heeft voortgebracht. Mario Vargas Llosa noemt hem zelfs de grondlegger van de moderne Spaans-Amerikaanse roman.

Het moet gezegd dat de auteur zijn gebrek aan populariteit voor een groot stuk aan zichzelf te wijten had, want hij had geen greintje verstand van netwerken en zelfpromotie. Zijn generatiegenoten waren voortdurend de hort op om hun werk aan de man te brengen, maar de eenzelvige, timide autodidact kwam zijn hok nauwelijks uit en placht zijn dagen te slijten in zijn bed, met een fles whisky, een slof sigaretten en een stapelt…Lees verder

Over Juan Carlos Onetti

CC BY-SA 2.0 - Foto van/door Elisa Cabot

Juan Carlos Onetti (Montevideo, Uruguay, 1 juli 1909 – Madrid, Spanje, 30 mei 1994) was een Uruguayaans schrijver.

Jonge jaren

Juan Carlos Onetti was de zoon van Carlos Onetti en Honoria Borges. Hij had een oudere broer Raúl en een jongere zus Raquel. In 1930 trouwt hij met zijn nichtje María Amalia Onetti, in datzelfde jaar verhuizen ze naar Buenos Aires. Op 16 juni 1931 wordt hun eerste kind geboren; Jorge Onetti Onetti Borges. In 1933 scheidt het paar en een jaar later trouwt Onetti opnieuw, nu met zijn andere nichtje María Julia Onetti, waarna hij terugkeert naar Montevideo.

Carrière

Onetti, dan werkzaam als journalist, publiceert zijn eerste verhaal in 1933 in het Argentijnse La Prensa: Avenida de Mayo-Diagonal-Avenida de Mayo. Het is een modern stadsverhaal, geheel buiten de traditie van de romantische gaucho-literatuur. Vervolgens pu…Lees verder op Wikipedia