Boek
Nederlands

Hotel Savoy

Joseph Roth (auteur), Wilfred Oranje (vertaler)
Als een soldaat na twee jaar dienst als militair in de Eerste Wereldoorlog terugkeert, voelt hij zich ontheemd.
Titel
Hotel Savoy
Auteur
Joseph Roth
Vertaler
Wilfred Oranje
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Duits
Oorspr. titel
Hotel Savoy
Editie
2
Uitgever
Amsterdam: Veen, 2013
158 p.
ISBN
9789020413908 (paperback)

Besprekingen

De debuutroman van de grote Oostenrijkse schrijver Joseph Roth (1894-1939) vertelt het treurige verhaal van Gabriel Dan. Deze keert na twee jaar oorlog (Eerste Wereldoorlog) en drie jaar Russische krijgsgevangenschap terug in Europa. Hij neemt zijn intrek in Hotel Savoy, gelegen ergens in Midden-Europa en een soort van thuis voor de vele ontheemden. De hoofdfiguur registreert de misère van de mensen om hem heen, met name van de arbeiders en de teruggekeerde militairen. Maar tot daden of verzet komt hij niet. Het thema van een waarnemende, passief-geëngageerde thuisloze komt veel voor in Roths vroege oeuvre. 'Hotel Savoy' is niet zijn beste werk, maar toch treffend en door de thematiek typerend. Fraaie recente vertaling (uit 2003) van Wilfred Oranje (de vorige uit 1994 was niet veel meer dan adequaat*). Normale druk.

Over Joseph Roth

Moses Joseph Roth (Brody, 2 september 1894 – Parijs, 27 mei 1939) was een Joods-Oostenrijks schrijver en journalist.

Biografie

Roth werd geboren in een Joodse familie en groeide op in Brody in Galicië. Dit stadje bevond zich in de oostelijke uithoeken van het toenmalig Oostenrijk-Hongaarse Keizerrijk, nu Oekraïne en Polen. De Joodse cultuur speelde een belangrijke rol in het leven van de stad. Roth groeide op bij zijn moeder Maria Grübel en haar familieleden. Zijn vader, de koopman Nachum Roth, heeft hij nooit gekend. Het waren de nadagen van het Habsburgse Rijk.

Anders dan andere Joodse kinderen ging de jonge Roth niet naar een cheider (Jiddisch-Hebreeuwse religieuze basisschool) maar vanaf zijn 7e naar een naar Baron Hirsch vernoemde openbare basisschool. Vanaf 1905 volgde hij het onderwijs aan het Kronprinz Rudolfgymnasium, waar hij de Duitse klassieke literatuur ontdekte en met het geassimileerde jodendom in aanraking…Lees verder op Wikipedia