Boek
Nederlands

Het holst van de nacht

John Marsden (auteur)
+1
Het holst van de nacht
×
Het holst van de nacht Het holst van de nacht

Het holst van de nacht

In de reeks:
Doelgroep:
Vanaf 15 jaar
Genre:
Nadat Australie͏̈ is bezet door de vijand ontwikkelt een groep jongeren, die een survivaltocht maakte, zich tot een groep gewapende guerillastrijders.
Extra onderwerp
Oorlogsromans
Titel
Het holst van de nacht
Auteur
John Marsden
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
The dead of the night
Editie
2de dr. herz. vert.
Uitgever
Haarlem: Gottmer, 2011
320 p.
ISBN
9789025749569 (paperback)

Besprekingen

Wie gegrepen werd door Marsdens monumentale roman "Morgen toen de oorlog begon" (1995), zal gretig het al even lijvige vervolg "Het holst van de nacht" van het adolescentenrek nemen. De nachtmerrie van een groepje jongeren die na een kampeertocht in de wildernis vernemen dat hun land bezet is door een vreemde mogendheid, duurt voort. Twee vrienden zijn ondertussen uitgeschakeld, de overige zes proberen te allen prijze de vijand te slim af te zijn, zo mogelijk een hak te zetten en vooral te overleven. Maar de prijs is soms hoog.
Marsden focust vooral op de relaties en de emotionele spanningen tussen de personages. Hij doet dit via Ellen, die in de ikpersoon en dus van binnenuit voor een persoonlijke verslag zorgt. Dit heeft voor- en nadelen. Hoewel het verhaal in de verleden tijd geschreven is, selecteert Ellen weinig in haar beschrijvingen en reflecties en dit remt de verhaallijn. Anderzijds leveren de gedetailleerde observaties prachtige passages op. Gedetailleerd beschrijft ze …Lees verder
Het tweede deel uit de serie 'Morgen toen de oorlog begon'*, een serie van zeven boeken over een groep jongeren die na een week survival merken dat een vreemde mogendheid hun land (Australië) heeft bezet. In dit deel wordt de ontwikkeling geschetst van deze groep, die zich schuilhoudt in de wildernis en van het land leeft, tot een groep gewapende guerrillastrijders, die informatie verzamelt over de vijand en aanslagen uitvoert. Beschreven wordt de (innerlijke) ontwikkeling van deze jongeren, vanuit het oogpunt van de hoofdpersoon Ellen (ik-figuur). Belangrijk is het verlies van een van hen, het voor het eerst zelf doden en het voor het eerst vrijen. Het taalgebruik is hedendaags, soms poëtisch, soms fel realistisch en goed te lezen door jongeren en (jong)volwassenen. Een spannend geschreven verhaal dat doet uitzien naar de vervolgdelen. Er zijn geen illustraties behalve het voorplat met een wat onduidelijke actiefoto. Filmeditie met herziene vertaling. Vanaf ca. 15 jaar.

Het holst van de nacht

Dit is het tweede deel van een internationale bestsellerserie die nu verfilmd is.
In het eerste deel 'Morgen toen de oorlog begon' kunnen we lezen dat zeven vrienden gaan kamperen in de Australische wildernis. Wanneer ze terugkeren naar hun familie is hun wereld totaal veranderd want hun land is in oorlog.
In het tweede deel stellen de vrienden hun leven dat ze nu leiden in vraag. Hoe kunnen ze als jongvolwassenen het opnemen tegen de vijand die hun huizen, hun ouders, hun hele leefwereld heeft stukgemaakt? Het zijn doodgewone tieners die opeens alles kwijt zijn. Hun leven heeft geen fundamenten meer. Ze leven in een vreemde, lange nachtmerrie waarin ze hun eigen regels moeten opstellen en nieuwe waarden moeten uitvinden. Ze voelen niets meer als 'normaal' aan. Kunnen ze een mens (de vijand) ook doden? Het wordt een lange weg om te overleven van dag tot dag.
Zeer spannend vervolg op 'Morgen toen de oorlog begon'. De auteur kijkt in het binnenste van zijn personages e…Lees verder

Over John Marsden

John Marsden (Melbourne, 27 september 1950) is een Australisch schrijver.

Biografie

Jeugd

Hij werd in 1950 geboren als derde kind van een gezin met vier kinderen. Hij bracht het grootste gedeelte van zijn jeugd door op het Australische platteland en verhuisde in eerste instantie naar Kyneton (Victoria) en later naar Devonport (Tasmanië). Op 10-jarige leeftijd verhuisde zijn familie naar Sydney waar hij The King's School in Parramatta doorliep. Deze school stond bekend om zijn militaire stijl van lesgeven.

Na het voltooien van deze school begon hij rechten en kunst te studeren aan de Universiteit van Sydney. Hij werkte in een mortuarium als beveiligingsmedewerker voordat hij leraar Engels werd. Hij gaf negen jaar les aan de Geelong Grammar School en werd hoofd van de vakgroep Engels op de campus Timbertop van de school.

Arrestatie

In 1982…Lees verder op Wikipedia