Boek
Nederlands

De egel en de haas

Jacob Grimm (auteur), Wilhelm Grimm (auteur), Eva Stalinski (illustrator)
Haas en Egel houden een hardloopwedstrijd. Is de egel zo slim dat hij de snelle haas kan verslaan? Eigentijdse navertelling van het sprookje van Grimm, met kleurrijke illustraties. Vanaf ca. 5 jaar.
Titel
De egel en de haas / een sprookje van de gebrouders Grimm ; herverteld en geïllustreerd door Eva Stalinski
Auteur
Jacob Grimm Wilhelm Grimm
Illustrator
Eva Stalinski
Taal
Nederlands
Uitgever
[Amsterdam]: Boycott, © 2021
[32] p. : ill.
ISBN
9789492986344 (hardback)

Besprekingen

De bekende fabel van het snelle dier dat de westrijd verliest van de slimmerik is onder andere bekend als het Grimm-sprookje 'De haas en de egel'. Illustrator Stalinski heeft van die versie veel overgenomen, soms een letterlijke zin, maar er is ook veel veranderd. Het belangrijkste is dat het grimmige einde vervangen is door een slot waarin de twee dieren het goedmaken en voortaan vriendelijk voor elkaar zijn. De zinnen lopen niet altijd even soepel. En zou er voor het belangrijke personage 'de vrouw van Egel' geen betere naam te verzinnen zijn? De figuren zijn met een dunne strakke lijn getekend en ingekleurd met een zichtbare penseelstreek. Ze bewegen zich in een bijzonder landschap van frisse, wat bizarre decors. Koolraap met oogjes, vreemd grote bloemen, en bomen die bestaan uit een kale stam of met roze gebladerte. Een aantrekkelijke stijl die doet denken aan de ‘Molletje’-serie. Engiszins verwarrend is dat op de voorkant twee egels én twee hazen in een rondje lopen. Vanaf ca. 5 …Lees verder

Over Jacob Grimm

Jacob Ludwig Karl Grimm (Hanau, 4 januari 1785 – Berlijn, 20 september 1863) was een Duits jurist, taal- en letterkundige. Hij was hoogleraar in Göttingen en Berlijn, en verrichtte baanbrekend werk op het gebied van de lexicografie, de vergelijkende taalkunde en de mythologie. Jacob Grimm werkte vaak samen met zijn jongere broer Wilhelm Grimm (1786-1859). Samen staan ze bekend als de gebroeders Grimm.

Leven

Grimm werd geboren in Hanau in het Landgraafschap Hessen-Kassel. Zijn vader, die jurist was, stierf toen Jacob nog een kind was. Daardoor bleven hij, zijn moeder, zijn jongere broer Wilhelm en zijn jongere zus Lotte alleen achter. Vanaf 1798 bezochten Jacob en Wilhelm de openbare school in Kassel.

In 1802 ging Grimm naar de Universiteit van Marburg, waar hij rechten studeerde. Zijn broer voegde zich een jaar later bij hem in Marburg, nadat hij net hersteld was van een langdurige en ernstige ziekte. Ook Wilhelm ging rechten…Lees verder op Wikipedia

Suggesties