Boek
Nederlands

Liza

Ook verschenen als Het adelsnest

Ivan S. Toergenjev (auteur), Monse Weijers (vertaler)
+1
Liza
×
Liza Liza

Liza

Ook verschenen als Het adelsnest

In de reeks:
Genre:
Tussen een integere jonge vrouw op het Russische platteland en een door zijn vrouw bedrogen edelman ontstaat een bijzondere relatie.
Onderwerp
Onmogelijke liefde
Extra onderwerp
Romantische literatuur
Titel
Liza
Ook verschenen als
Het adelsnest
Auteur
Ivan S. Toergenjev
Vertaler
Monse Weijers
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Russisch
Oorspr. titel
Dvorjanskoje gnezdo
Editie
2
Uitgever
Amsterdam: Veen, 2011
250 p.
ISBN
9789020411171 (paperback)

Besprekingen

In een dorp op het Russische platteland woont de familie Kalitin: moeder Marja Dmitijevna, haar twee dochters Liza en Lenotsjka en haar oude tante Marfa. Een regelmatig bezoeker is een Petersburgse ambtenaar, Pansjin, die een oogje op de negentienjarige Liza heeft. Daarnaast komt er vaak een Duitse muziekleraar, meneer Lemm. Deze is in alles de tegenpool van de vlotte Pansjin. Plotseling komt een ver familielid uit het buitenland terug, Fjodor Lavretski. Hij was met zijn mooie, intelligente vrouw naar Parijs en naar Baden-Baden getrokken, totdat blijkt dat zij hem heeft bedrogen. Na een paar jaar in Italië besluit hij terug te keren naar zijn vaderland en zijn landgoed weer zelf te gaan beheren. Ook hij komt bij de familie Kalitin op bezoek en valt voor Liza. Maar door onverwachte gebeurtenissen loopt alles anders. Toergenjev schreef deze roman 150 jaar geleden, maar het thema is van alle tijden. De karakters zijn mooi getypeerd, de sfeer van Rusland goed beschreven, de stemming is m…Lees verder

Over Ivan S. Toergenjev

Ivan Sergejevitsj Toergenjev (Russisch: Ива́н Серге́евич Турге́нев, Ivan Sergejevitsj Toergenjev) (Orjol, 9 november 1818 – Bougival (bij Parijs), 3 september 1883) was een Russisch schrijver en dichter. Hij wordt gerekend tot de grote klassieke Russische schrijvers uit de 19e eeuw en belangrijk exponent van het Russisch realisme.

Biografie

Toergenjev was van (verarmde) adellijke afkomst en bracht zijn kinderjaren door op het domein van zijn heerszuchtige moeder te Spasskoje. In 1833 schreef Türgenov zich in aan de faculteit literatuur aan de universiteit van Moskou. Tussen 1834 en 1837 studeerde hij letteren en filosofie in Sint-Petersburg en van 1838 tot 1841 in Berlijn.

In de jaren 1840-1850 leerde Toergenjev een aantal mensen kennen die bepalend zouden zijn voor zijn verdere leven en denken. Te Berlijn maakte hij rond 1840 kennis met Nikolaj Stankevitsj en de latere anarchist Michail Bakoenin, die hem in con…Lees verder op Wikipedia