Boek
Nederlands

De beesten : roman

Gijs Wilbrink (auteur)
+1
De beesten : roman
×
De beesten : roman De beesten : roman

De beesten : roman

Genre:
Een jongen groeit op in de Achterhoek als jongste telg van de beruchtste familie van de streek. Als hij jaren later plotseling verdwijnt, komt zijn dochter terug naar haar geboortegrond om hem te zoeken.
Onderwerp
Familie, Marginaliteit
Titel
De beesten : roman
Auteur
Gijs Wilbrink 1984-
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Thomas Rap, 2023
398 p.
ISBN
9789400408203 (paperback)

Besprekingen

Vieze, vadsige fabels

Intimiderend goed brengt debutant Gijs Wilbrink de geschiedenis van een familieclan onder woorden. Het zijn de vrouwen die het aloude patroon doorbreken.

Om maar meteen met de deur in huis te vallen: De beesten van Gijs Wilbrink (38) is een dijk van een debuutroman. Met de eerste zin plonst de schrijver je meteen al diep zijn wereld in met een allure die de openingszinnen van de romans van Gabriel García Márquez naar de kroon steekt: 'Ik wil niet veel zeggen, maar volgens mij ging het al mis met Tom Keller toen die twee ooms hem 's nachts meenamen naar het bos en hem dingen lieten doen die een jongen van negen nog lang niet zou moeten doen.' Je weet dan al: hier spreekt een stem die een groots verhaal te vertellen heeft. En je wilt er onmiddellijk meer van weten. Wie is Tom Keller? Wat ging er mis met hem? Wat moest hij daar in het bos doen toen hij negen was? Hoe zit dat met die twee ooms? En wie is deze nadrukkelijk aanwezige verteller?

In 'Wat ik eerst moet vertellen over Tom Keller', het openingshoofdstuk van de roman, wordt maar een van deze vragen ten volle beantwoord. Als jongetje van negen jaar moest Tom…Lees verder

Een roman over familie en opgroeien in een grensland vol geheimen. De lezer volgt het verhaal van Tom Keller. Hij groeit op in de Achterhoek, te midden van motoren, stropers, nertsenfokkerijen en handeltjes die het daglicht niet kunnen verdragen. Hij is de jongste van de beruchtste familie van de streek, en gezegend met een talent voor motorcross. Jaren later verdwijnt hij ineens en komt zijn opstandige dochter terug naar haar geboortegrond om hem te zoeken, met een dramatische familiereünie tot gevolg. Op heldere toon geschreven. Voor een brede tot literaire lezersgroep. Gijs Wilbrink (Doetinchem, 1984) is schrijver, muzikant en podcastmakers.

Over Gijs Wilbrink

Gijs Wilbrink (Doetinchem, 28 februari 1984) is een Nederlands schrijver, muzikant en podcaster.

Werk

Wilbrink groeide op in Ulft in de Achterhoek. Zijn debuutroman De beesten uit 2022 speelt zich in deze streek af.

Naast muzikant in diverse bands, onder andere Tenement Kids en Zero Zero Zero, is hij medeoprichter van podcastplatform Vriend van de Show.

Met actrice Anna Drijver en regisseur Ivo van Aart maakt hij de filmpodcast Nooit Gezien.

Prijzen en nominaties

  • De Beesten werd verkozen tot het beste boek van de Achterhoek en Liemers 2022.
  • De Beesten werd genomineerd voor de Nederlandse Boekhandelsprijs 2023.
  • De Beesten werd genomineerd voor de Boekenbon Literatuurprijs 2023.
  • De Beesten werd bekroond met de publieksprijs van Bronzen Uil 2023.
  • Wilbrink ontving het C.C.S. Crone-stip…Lees verder op Wikipedia