Boek
Nederlands

De zijkant van de filosofie : een dialoog over vrouwelijk denken

Frank Meester (auteur), Aline D’Haese (auteur)

De zijkant van de filosofie : een dialoog over vrouwelijk denken

In gesprekken belichten een Vlaamse en een Nederlandse filosoof chronologisch 2500 jaar aan vrouwelijke filosofen die een plaats verdienen naast hun bekende mannelijke evenkniee͏̈n.
Extra onderwerp
Standaard der Letteren
Titel
De zijkant van de filosofie : een dialoog over vrouwelijk denken
Auteur
Frank Meester Aline D’Haese
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Boom, 2021
208 p.
ISBN
9789024435227 (paperback)

Besprekingen

Het begon ermee dat Aline D’Haese in het boek ‘Meesters in de filosofie’ van Frank en Maarten Meester vrouwelijke filosofen mistte. Zij daagde hem uit om in de vorm van gesprekken daarover in discussie te gaan. D’Haese (1976) is docent Latijn, Grieks en filosofie aan de Universiteit van Leuven, Meester (1970) is filosoof en schrijver. De opbouw van het boek is chronologisch: van de Griekse oudheid tot en met onze tijd. In grijze tekstblokjes wordt ingegaan op zowel Westerse als spaarzaam niet-Westerse filosofen (Rabia al-Basra, Mary Wolstonecraft, Eva Meijer) en thema’s zoals de positie van de vrouw, onderwijs en periodes, alsmede de context daarbinnen (schilderkunst, muziek, toneel). D’Haese neemt de positie in van de vrouw die Meester gemakzucht verwijt en haar punt niet wil snappen, Meester die van een man die veel fabels naar aanleiding van vrouwen van stal haalt. Het herhaald benadrukken daarvan werkt soms wat vermoeiend. Namen van filosofen waar dieper op wordt ingegaan, worden …Lees verder

Over Frank Meester

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door Vera de Kok

Frank Meester (Amsterdam, 14 april 1970) is een Nederlands filosoof, publicist en musicus.

Levensloop

Meester studeerde filosofie en algemene literatuurwetenschap aan de universiteiten van Amsterdam en Rotterdam. Van 2010 tot 2016 was hij assistent-lector Filosofie en Beroepspraktijk aan de Haagse Hogeschool.

Meester is ook wel bekend als de jongste van het schrijversduo Gebroeders Meester en schreef columns in onder andere Filosofie Magazine en de Volkskrant.

Samen met Stine Jensen toerde hij in 2018 en 2019 door het land met de theatervoorstelling Het opvoedcircus. Ze schreven samen ook twee boeken over opvoeden De opvoeders en het kinderboek Hoe voed ik mijn ouders op? Dit boek werd bekroond met een Vlag en Wimpel door de Griffeljury. Met Coen Simon is Meester daarnaast de initiatiefnemer van Nieuw Licht, een pamfletreeks waarbij elk pamflet bestaat uit een antwoord van een hu…Lees verder op Wikipedia