Boek
Nederlands

Een zaadje in de wind

Eric Carle (auteur)
+1
Een zaadje in de wind
×
Een zaadje in de wind Een zaadje in de wind

Een zaadje in de wind

Doelgroep:
Vanaf 3-5 jaar
Genre:
Een zaadje wordt met de wind meegevoerd en groeit later uit tot een bloem. Prentenboek met afbeeldingen in vaak warme kleuren in collage- en spattechniek en een eenvoudig verhaal over de wisseling der seizoenen. Vanaf ca. 4 jaar.
Onderwerp
Bloemen, Seizoenen, Zaden
Titel
Een zaadje in de wind
Auteur
Eric Carle
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
The tiny seed
Uitgever
Haarlem: Gottmer, 2021
[36] p. : ill.
ISBN
9789025749620 (hardback)

Besprekingen

Groot formaat prentenboek waarin de bekende schrijver/illustrator op zeer originele wijze de wisseling van de seizoenen laat zien. Hij doet dit aan de hand van een bloemzaadje dat door de wind wordt meegevoerd, maar vele gevaren moet trotseren voordat het uitgroeit tot een rode reuzenbloem, die op zijn beurt zijn zaad door de wind laat meevoeren. De tekenaar heeft gebruikgemaakt van heldere, veelal warme kleuren en verschillende illustratietechnieken waarvan vooral de spattechniek uitstekend bij het onderwerp past. De bladspiegel is wisselend doordat de grootte van de illustraties en de hoeveelheid tekst per twee pagina's wisselen, maar blijft overzichtelijk. De tekst vertelt in eenvoudige bewoordingen een afgerond verhaal en is overal duidelijk afgedrukt. Zeer verzorgd uitgegeven prentenboek met een aantrekkelijk omslag, dat heel bruikbaar is als voorlees- en vertelstof ook in het kader van natuureducatie. In de achterkant van het omslag worden in een uitsparing een aantal zonnebloem…Lees verder

Een zaadje in de wind

Dit boek is een heruitgave van het oorspronkelijke boek, uitgegeven in 1987, dat de levenscyclus van zaadje tot bloem beschrijft.
Tien zaadjes worden meegevoerd door de wind en gaandeweg valt er telkens één zaadje af. Eentje blijft steken in de sneeuw, een ander wordt opgegeten door een vogel. De weg is niet zonder gevaren, maar natuurlijk blijft er toch nog één zaadje over dat uitgroeit tot een mooie zonnebloem.
Zoals we van hem gewend zijn, gebruikt Eric Carle steeds toegankelijke en makkelijk verstaanbare bewoordingen, maar zijn zijn teksten toch steeds van een hoog poëtisch niveau. De tekeningen zijn erg kleurrijke collages. Leuk detail: in de omslag van dit boek zijn tien zonnebloemzaadjes verwerkt die je samen met je kinderen in de tuin kan zaaien, om zo zelf getuige te zijn van de cyclus van een bloem.

Over Eric Carle

CC BY-SA 2.0 - Foto van/door Fred Rockwood

Eric Carle (Syracuse (New York), 25 juni 1929 - Northampton (Massachusetts), 23 mei 2021) was een Amerikaans kinderboekenschrijver en illustrator.

Op zesjarige leeftijd verhuisde Eric Carle met zijn ouders naar Duitsland. Daar ging hij toen hij ouder was naar de Kunstacademie (Akademie der bildenden Künste) in Stuttgart. Toen hij 23 jaar oud was ging hij terug naar Amerika, waar hij een baan vond bij een krant als grafisch ontwerper. Daarna ging hij werken bij een reclamebureau.

Op een dag vroeg schrijver Bill Martin jr. of Eric tekeningen wilde maken bij een verhaal van hem (Beertje Bruin, wat zie je daar ?). Eric Carle vond het maken van kinderboeken zo leuk dat hij besloot er zijn beroep van te maken.

Het werk van Eric Carle is heel herkenbaar. Hij gebruikt een collagetechniek, dat wil zeggen dat hij zijn illustraties maakt met allerlei gekleurde stukjes papier. Zijn boeken gaan vaak over de natuur.

Zijn bekendste boek is The Very Hun…Lees verder op Wikipedia