Boek
Nederlands

Rusteloze grond

Claire Fuller (auteur), Mieke Prins (vertaler)
Een tweeling van in de vijftig woont nog steeds bij hun moeder op het platteland, in afzondering en armoede, maar ook in tevredenheid. Als hun moeder overlijdt, worden broer en zus geconfronteerd met de harde regels en verwachtingen van de buitenwereld.
Titel
Rusteloze grond
Auteur
Claire Fuller 1967-
Vertaler
Mieke Prins
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Unsettled ground
Uitgever
Utrecht: Uitgeverij Mozaïek, © 2022
334 p.
ISBN
9789023960904 (paperback)

Besprekingen

Altijd dat verdomde geld

Claire Fuller won de Costa Award met Rusteloze grond, een intense roman over armoede en sociaal isolement.

Mocht Rusteloze grond worden verfilmd, dan zou Ken Loach de geknipte regisseur zijn. In zijn films als Sorry we missed you en I, Daniel Blake treden personages aan die uit de boot dreigen te vallen omdat ze op de verkeerde plek zijn geboren of omdat ze domweg pech hebben gehad. Uit Claire Fullers vierde roman spreekt eenzelfde engagement en verontwaardiging als uit het werk van de Britse cineast.

Jeanie en haar tweelingbroer Julius wonen op hun vijftigste nog bij hun moeder in een vervallen cottage met reusachtige tuin. Julius springt nu eens bij de ene klusser bij, dan weer bij de andere - een vaste baan heeft hij nooit gehad. Jeanie heeft een hartkwaal (ze heeft het over het diertje dat zich in haar borst roert) en is, samen met de moeder, gekluisterd aan huis en tuin. De lokale delicatessenzaak is een gretige afnemer van hun asperges; de radijzen is het bevoorrechte clientèle inmiddels beu gegeten.

Wanneer de moeder aan het begin van dit boek sterft, heeft d…Lees verder

Niets blijft overeind

In deze rauw-realistische plattelandsroman moeten een broer en zus na de plotselinge dood van hun moeder hun eigen geschiedenis bijstellen.

Fans van de Engelse schrijver Claire Fuller (55) weten dat de auteur van geheimen houdt. Zo ontvouwt de plot van haar debuut Onze eindeloze dagen (2015) zich rond een mysterieuze gezinscrisis die de dochter als volwassen vrouw pas zal begrijpen. In Swimming Lessons (2017, curieus genoeg niet verschenen in Nederlandse vertaling) besluit een ongelukkige echtgenote van de aardbodem te verdwijnen en ontdekt haar gezin na twaalf jaar pas waarom. En in de psychologische thriller Bitter Orange (2018) lijken álle hoofdpersonen een geheim met zich mee te dragen. Ook in Rusteloze grond (op de shortlist voor de prestigieuze Women's Prize for Fiction 2021) worden de levens van de hoofdpersonages door geheimen overschaduwd.

Het verhaal begint met de plotselinge dood van Dot Seeder, moeder van de 51-jarige tweeling Jeanie en Julius, beiden nog thuiswonend. Het kluizenaarsdrietal bewoont een vervallen cottage op het geïsoleerde Britse platteland. Ze leven van de opbrengst van h…Lees verder

Een indringende roman over twee mensen die ten onder gaan aan de bureaucratie en systemen van de maatschappij. Tweeling Jeanie en Julius zijn altijd anders geweest. Ze zijn de vijftig al gepasseerd en wonen nog bij hun moeder Dot op het platteland. In hun grote tuin verbouwen ze alles wat ze nodig hebben; het is niet veel, maar voor hen is het thuis. Maar als Dot plotseling sterft, stort hun wereld in. De tweeling wordt geconfronteerd met de harde realiteit en raakt verstrikt in een woud aan regels en verwachtingen. Dan beginnen er steeds meer geheimen uit het verleden van hun moeder op te duiken. 'Rusteloze grond’ is geschreven in een scherpzinnige en heldere literaire stijl. Het boek zal een breed tot literair lezerspubliek aanspreken met interesse in bijzondere familieverhalen met een maatschappijkritische ondertoon. Claire Fuller (Oxfordshire, 1967) is beeldend kunstenaar en auteur van meerdere prijswinnende romans. Rusteloze grond won de Costa Award for Fiction en stond op de sho…Lees verder