In het leven van een arme jongen, een vrouw uit de middenklasse en een blanke schrijver tekent zich het dagelijks leven van Nigerianen af tot in de jaren zestig de burgeroorlog uitbreekt.
Titel
Een halve gele zon
Auteur
Chimamanda Ngozi Adichie
Vertaler
Rob Van Essen
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Half of a yellow sun
Uitgever
Amsterdam: De Bezige Bij, 2017
503 p.
ISBN
9789023450191 (paperback)

Andere formaten:

Andere talen:

Besprekingen

Recente romans over Afrika als Aminatta Forna's Ancestor stones (vert. Maanschaduw), Chimamanda Ngozi Adichies Half a yellow sun (vert. Een halve gele zon) en Uzodinma Iweala's Beasts of no nation (vert. In de huid van het beest) werden bij uitgever of pers gelanceerd als 'Great African Novels'. Toevallig allemaal West-Afrikaanse romans, hoewel Aminatta Forna, te gast op Het Andere Boek te Antwerpen, zich niet meteen als een Afrikaanse schrijver ziet. Bestaat er zoiets als de Great African Novel en wat bepaalt de identiteit van een Afrikaanse schrijver?Variaties in identiteitOm te beginnen: wat is het belang van de West-Afrikaanse literatuur vergeleken bij de rest van het continent? In 2002 lanceerde de Zimbabwe International Book Fair een lijst met 'Africa's 100 Best Books of the 20th Century', oorspronkelijk verschenen in verschillende koloniale en inheemse talen. Je zou denken dat hier iets van de krachtverhoudingen binnen de Afrikaanse literatuur zi…Lees verder
Deze roman beschrijft de wederwaardigheden van een welgestelde Ibo familie voor en tijdens de burgeroorlog in Nigeria (de Biafra-oorlog) aan het einde van de jaren zestig. De familie bezat grote ondernemingen in de hoofdstad Lagos en was niet vies van corruptie. Zij had goede connecties met de academische wereld en met buitenlanders. Andere familieleden woonden in het noorden. Door deze geografische spreiding is de auteur in staat het begin en het verloop van de burgeroorlog te vertalen in een familiedrama. Het boek wordt van een familieroman (inclusief intriges, huwelijksproblemen) tot een beschrijving van de oorlog (inclusief wreedheid, corruptie, manipulatie) vanuit een persoonlijk perspectief. Tweede boek van de schrijfster (1977), na 'Paarse hibiscus'.

Over Chimamanda Ngozi Adichie

CC BY-SA 4.0 - Foto van/door Carlos Figueroa

Chimamanda Ngozi Adichie (Enugu, 15 september 1977) is een Nigeriaanse auteur en feminist.

Jeugd en opleiding

Adichie groeide op in een Igbo-familie in Nsukka, een stad in de staat Enugu in Zuidoost-Nigeria, waar haar beide ouders aan de Universiteit van Nigeria werkten. Bij toeval woonde ze in een huis waar Chinua Achebe eerder gewoond had. Ze studeerde anderhalf jaar medicijnen aan deze universiteit. In 1996 ging Adichie naar Amerika waar ze aan verschillende universiteiten literatuur en Afrikaanse studies studeerde. Na een periode aan Drexel University in Philadelphia studeerde ze af aan Eastern Connecticut State University. In 2003 haalde ze nog een masters degree aan Johns Hopkins University en in 2008 aan Yale University.

Werk

Adichie debuteerde in 1997 met de gedichtenbundel Decisions en publiceerde daarna het toneelstuk For Love of Biafra. Haar eerste roman, …Lees verder op Wikipedia

Suggesties