M. : de man van de voorzienigheid
M. : de man van de voorzienigheid
Besprekingen
De argwanende dictator
Antonio Scurati vervolgt zijn romantrilogie over Mussolini met M. De man van de voorzienigheid en beschrijft daarin hoe Italiës democratie werd vernietigd.
De stijl is ongewijzigd: korte hoofdstukken belichten levens van sleutelpersonages uit het Italiaanse fascisme. Geen geromantiseerde historische fictie, maar in historische documenten verankerd hyperrealisme met ongepolijste bewoordingen en rauwe beelden.
Aan het slot van deel één, M. De zoon van de eeuw, trotseerde Mussolini op 3 januari 1925 succesvol het parlement nadat de moord op parlementslid Giacomo Matteotti het jonge regime fataal dreigde te worden. Vlak na deze publieke triomf vinden we hem achter de schermen kronkelend van de pijn in zijn eigen braaksel en bloederige ontlasting. Een zweer aan de twaalfvingerige darm heeft hem uitgeschakeld. Zijn publieke afwezigheid voedt de geruchtenmachine: heeft de Duce meer dan griep, is hij al dood? In heel Italië weet slechts een handjevol mensen de waarheid.
Niet alleen laat zijn lichaam hem in de steek, ook vroegere strijdmakkers keren zich tegen hem. Deze 'onbuigzamen' negeren zijn orders om het …Lees verder
Heeft de Duce meer dan griep?
Het tweede deel van M, de trilogie over Mussolini, beschrijft de vernietiging van Italiës democratie.
De stijl is ongewijzigd: korte hoofdstukken belichten publieke en privélevens van sleutelpersonages uit het Italiaanse fascisme. Geen geromantiseerde historische fictie, maar in historische documenten verankerd hyperrealisme met ongepolijste bewoordingen en rauwe beelden. En ook al is deze bijzondere verteltrant na deel één minder verrassend, hij blijft effectief en meeslepend.
Aan het slot van deel één, M. De zoon van de eeuw, trotseerde Mussolini op 3 januari 1925 succesvol het parlement nadat de moord op parlementslid Giacomo Matteotti het jonge regime fataal dreigde te worden. Vlak na deze publieke triomf vinden we hem achter de schermen kronkelend van pijn in zijn eigen braaksel en bloederige ontlasting. Een zweer aan de twaalfvingerige darm heeft hem uitgeschakeld. Zijn publieke afwezigheid voedt de geruchtenmachine: heeft de Duce meer dan griep, is hij al dood? In heel Italië weet slechts een handjevol mensen de waarheid.
Lees verder