Boek
Nederlands

Bijna een vader : roman

Alejandro Zambra (auteur), Brigitte Coopmans (vertaler)
In het leven van de Chileense Carla, die een zoon heeft, spelen meerdere mensen een hoofdrol, zoals Gonzalo, die als een vader is voor haar zoon, en Pru, een 32-jarige Amerikaanse journaliste.
Titel
Bijna een vader : roman
Auteur
Alejandro Zambra
Vertaler
Brigitte Coopmans
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Spaans
Oorspr. titel
Poeta Chileno
Uitgever
[Amersfoort]: Meridiaan uitgevers, 2021
443 p. : ill.
ISBN
9789493169418 (paperback)

Besprekingen

Stiefvader van de poëzie

In het lijvige en speelse Bijna een vader schrijft Alejandro Zambra over dichtersdromen in Chili, het land met de meeste dichters ter wereld.

'Schrijven is als het zorgen voor een bonsai', schreef Alejandro Zambra ergens in zijn debuutroman Bonsai (2006), het verhaal van een korte liefdesgeschiedenis. Met deze uitspraak gaf de Chileense schrijver zijn visitekaartje af. Bonsai verscheen in de tijd dat Zambra's landgenoot Roberto Bolaño op een sokkel werd gehesen met zijn ambitieuze turven De wilde detectives en 2666. Ik pak het anders aan, liet Zambra ons weten. Ik hou het kort en knus. En inderdaad, Bonsai en ook Het verborgen leven van bomen (2007) en Manieren om naar huis terug te keren (2011) zijn meer novellen dan romans. Ook de wereld van Zambra's personages is klein. Huisje, boompje en Santiago de Chile, dat is het wel zo'n beetje. Het verschil met Bolaño's globetrotters had niet groter kunnen zijn.

Toch heeft Zambra ook iets gemeen met zijn landgenoot. Net als Bolaño voert hij schrijvers op als personages en laat hij zijn vertellers filosoferen over het verhaal, over de roman, over schr…Lees verder

Alejandro Zambra - Bijna een vader

BOEKENBAL

★★★½

Na een onbeholpen ontmaagding ontstaat een breuk tussen de tieners Gonzalo en Carla. Gonzalo pent daarop 42 bedenkelijke sonnetten neer in 5 dagen, 'maar laten we zijn verdriet niet onderschatten, want dat was echt', noteert de veelwetende verteller. Gonzalo ontfermt zich later over Carla's zoon Vicente, die op zijn beurt het dichterschap ambieert. Poëzie is de lijm in deze vermakelijke, soms wat vermoeiende roman over vaderschap, familiebanden, autoriteit en Chili zelf. Nobelprijswinnaars Pablo Neruda en Gabriela Mistral zijn de dode goden van een imaginair Chileens universum. Poëzie is 'het enige echt goede' in Zambra's thuisland. Proza is daarentegen niet meer dan 'de poëzie van de dwazen' - om een roman te schrijven heb je niet zozeer inspiratie als wel 'veel zitvlees' nodig. Na meer dan 400 pagina's op zijn schrijverskont sluit Zambra af 'met de scène van twee Chileense dichters die elkaar in de ogen kijken en hard lachen en nog lang ni…Lees verder

Vadermoord

Moeten zonen hun vaders vermoorden? En wat is de rol van een stiefvader? Chileens toptalent Alejandro Zambra zoekt het uit in Bijna een vader .

Jaren zijn voorbijgegaan sinds hun kalverliefde en hun eerste knullige seksuele verkenningen, maar wanneer Gonzalo en zijn jeugdliefje Carla elkaar opnieuw ontmoeten in een homobar in Santiago, slaat de vonk weer over. De seks is beduidend beter, hun samenzijn voelt vertrouwd aan en omdat volwassenen dat nu eenmaal doen, gaan ze samenwonen. Carla werkt als secretaresse in haar vaders bedrijf, Gonzalo koestert nog altijd de droom om dichter te worden maar legt zich neer bij het docentenbestaan, dus financieel hebben ze geen zorgen. Enig mogelijk obstakel: Vicente, het zesjarig zoontje van Carla. Zal hij de nieuwe vader aanvaarden? Maar tot zijn eigen verbazing ontpopt Gonzalo zich tot de ideale pluspapa, temeer omdat de biologische vader León een sukkel is.

Gelukkige gezinnetjes leveren echter geen boeiende romans op, en alweer een paar jaar verder woont Gonzalo alleen in New York, terwijl Vicente uitgegroeid is tot een intellectuele tiener die de droom van zijn verdwe…Lees verder

Roman in vier delen, zich afspelend in Chili rond Carla en belangrijke personen die in haar leven komen en verdwijnen. Zoals Gonzalo, die als een vader is voor haar zoon Vincent. Tot Gonzalo naar New York vertrekt om te promoveren. Als hij na zes jaar terugkeert, is Vincent eerstejaars. Maar ook Pru, een 32-jarige Amerikaanse journaliste, die naar Chili is gekomen voor een artikel over jonge dichters. Met Vincent als haar fixer/tolk. De Chileense Zambra (1975) heeft een aantal succesvolle dicht- en verhalenbundels en bekroonde romans op zijn naam staan. In 2013 ontving hij de Prins Claus prijs voor zijn hele oeuvre. Verrukkelijke, originele roman die tegelijk een bloemlezing is van moderne Chileense poëzie. Vol romantiek, hete seks en nostalgie. Met personages van vlees en bloed. Vooral het herstel van de band tussen Gonzalo en Vincent via hun poëzie ontroert. Dat alles in sprankelend taalgebruik.

Over Alejandro Zambra

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door fourandsixty

Alejandro Zambra (Santiago, 24 september 1975) is een Chileense schrijver en dichter. Hij is opgenomen in de Bogotá-39 en werd in 2010 door het Britse tijdschrift Granta tussen de 22 beste Spaanstalige schrijvers onder de 35 jaar geschaard.

Biografie

Zambra studeerde aan het Instituto Nacional General José Miguel Carrera, waar hij voorzitter was van de ALCIN (Academie van de Castiliaanse Literatuur bij het Instituto Nacional) en later aan de Universidad de Chile (afgestudeerd op Spaanstalige Literatuur). Hij doceert literatuur aan de Universiteit Diego Portales.

Zijn grote doorbraak als schrijver beleefde hij met de roman Bonsái, die naar een tiental talen werd vertaald. Deze roman werd ook onder dezelfde naam verfilmd door Chileens regisseur Christián Jiménez. De film werd geselecteerd voor het Filmfestival van Cannes 2011.

Prijzen