(geschreven door Lieve, lid van het schrijfatelier) 

31 maart 2020 Op zoek naar wat informatie las ik In een artikel van de Italiaanse krant La Repubblica van vandaag dat er in een Amerikaans instituut onderzoek gedaan wordt naar alle virussen nu dus ook naar het corona en ze hebben vastgesteld dat dit virus in de lucht tot 3 uur kan overleven en dit in tegenstelling tot andere virussen die na enkele seconden dood zijn. Het komt in de lucht door te hoesten, te niezen maar ook door uit te ademen.

De vraag is dus: hoe zit het met ruimten waar veel mensen samenkomen zoals grootwarenhuizen, hospitalen, verzorgingstehuizen, scholen, sportzalen. Er zou daar dikwijls moeten verlucht worden en kan dat wel?  Zou de lucht daar gezuiverd kunnen worden door bv sterilisatie?  Liften zijn ook plaatsen waar weinig verlucht wordt, vermijden dus, net als cruiseschepen, vliegtuigen, evenementen met veel volk in grote zalen. Zullen we het niet vergeten?

Hier weer gezond verstand gebruiken: alle dagen je woning goed verluchten, gaan wandelen en geduldig wachten op betere en hopelijk nieuwe tijden waar wetenschappers of gewoon knappe bollen er zullen voor zorgen dat het leven op deze planeet weer wat draaglijker wordt.

5 april 2020   Vanmorgen ben ik al vroeg een wandeling gaan maken in een natuurgebiedje op 10 minuten van mijn woonplaats. Het is de broedplaats van de vroedmeesterpad en wordt al een tiental jaren door Natuurpunt beheerd. Deze eigenaardige naam voor een kikker komt van de manier waarop het bevruchtte eisnoer door het mannetje rond zijn achterpoten wordt gewikkeld. Hij zal het een drietal weken op zijn rug vasthouden en regelmatig bevochtigen in een poel of door dauw. Daarna brengt hij de eitjes in de poel waar ze na enkele uren al uitkomen.

Al gehoord van het vliegend hert of hertkever? Het is een zeer zeldzaam diertje dat in Vlaams Brabant voorkomt, vooral in de buurt van het Hallerbos en het Zoniënwoud. En ook in de tuin van mijn jongste zoon hier in Rode. Het mannetje heeft een opvallend groot gewei, kan tot 9 cm. groot worden en is enkel actief in de warme nachten van juni en juli. Ze voeden zich met het sap van verwonde of zieke bomen. De larven zijn 10 cm groot en leven 3 tot 5 jaar ondergronds waarna ze een poppenwieg maken om te verpoppen en het volgend voorjaar uit te vliegen. Ik heb het vliegend hert al een keer kunnen bewonderen.

Wat ben ik toch een gelukkig mens om in deze corona-tijd wandelingen te kunnen maken in de natuur, zo vlakbij en dan denk ik aan de mensen die in torenflats wonen en die kans niet hebben.

In Frankrijk wordt er geexperimenteerd met het plasma van genezen corona-patiënten. Dit zou nuttig kunnen zijn om matig zieke, positief geteste personen te voorzien van de nodige afweerstoffen die in het plasma voorkomen. Het is een oude therapie die al door Pasteur werd toegepast. Intussen hoor ik dat het hier ook zal gebeuren.

Nog steeds sterven er in Bergamo en omgeving veel mensen aan Covid 19, hoe komt dat toch ? Ook zijn er al meer dan honderd artsen en verzorgers overleden.

China vreest voor een tweede golf van de epidemie en doet er alles aan om de besmette personen te isoleren. Dat moet ons hier in Europa aan het denken zetten.

8 april 2020   Vandaag is mijn derde achterkleindochter geboren, Anna ! Een lichtpuntje in deze gestage stroom van coronadoden. Gelukkig is er de mogelijkheid om dat kleintje te bewonderen door de foto’s via internet. En dan denk ik, hoe zal deze wereld eruit zien wanneer zij volwassen zal zijn ? Nog meer luchtvervuiling, nog meer epidemieën  of zal er toch eindelijk een ommekeer mogelijk zijn ?

Maar ik doe er iets aan. Ik was mijn handen wel duizend maal per dag. Telkens wanneer ik via het gemeenschappelijke poortje een wandeling gemaakt heb en telkens wanneer ik de post uit de brievenbus haal en telkens wanneer ik voedsel ga kopen of het aan de deur geleverd krijg. Dan leg ik alles op tafel en wacht enkele uren alvorens het op te bergen of de brieven te lezen om zo de boze virusgeesten te verdrijven.  Ben ik paranoïde aan het worden of is het gezonde voorzichtigheid ? Bij het zappen op tv kwam ik op FR5  terecht en daar werd zowaar al wat ik doe als bescherming goed uitgelegd. Hoera ! Dus weer je gezond verstand gebruiken.

12 april 2020  Pasen in Coronatijd

Een leeg Sint Pietersplein in Rome, gesloten kerken maar helaas overvolle ziekenhuizen. Het wordt zo stilaan duidelijk dat het nog een hele poos zal duren en dat we allicht voor altijd afstand zullen moeten houden, zo weinig mogelijk handen schudden of mekaar kussen.

Waar ik me meer om bekommer is de vraag of de vermogenden, de rijken van deze wereld zullen willen delen met hen die het moeilijk hebben, met de zogenaamde sukkels die geen spaargeld hebben. Zullen ze zeggen : “Eigen schuld, dikke bult” en hun portemonnee op de knip houden ? Zullen de machthebbers willen omzien naar de kansarmen ? Zullen politici hun gezond verstand gebruiken of hun postje veilig stellen ? Helaas kunnen we het nu al merken tussen Noord en Zuid Europa. Sorry, genoeg doemdenken, beter nadenken over wat we zelf kunnen betekenen in de zin van :

     “ Hopen op een betere wereld”   “Geloven dat die er zal komen” en “ Houden van mekaar”

14 april 2020  De natuur ontluikt, dat zie ik elke dag wanneer ik door het raam kijk. Er gaan steeds meer bladeren open op de eeuwenoude eik in de gemeenschappelijke tuin waar ik nu woon. De tulpen en narcissen staan te glunderen en de rododendrons zitten te springen om hun prachtige kleur te tonen. Wat een geluk dat het goed weer is in deze ‘blijf in je kot’ tijd.

Enkele weken terug ben ik verhuisd naar een appartement in de zogenaamde Residentie Malibran. Moest je gaan zoeken op internet dan kom je terecht in een woon-en zorgcentrum in het Brusselse, dat is het dus gelukkig niet. Maria Malibran was een operazangeres, een mooie vrouw, liep graag in mannenkleren, viel van haar paard in 1837 en is begraven op het befaamde kerkhof van Laken. Maar ze heeft een tijdje verbleven in Villa Malibran in het centrum van Rode. In 1904 richtte André De Greef de brouwerij Rodea op die befaamd zou worden voor Geuze, Kriek en Faro. Hij werd rijk en kocht de Villa Malibran met omliggend park en maakte er een kasteel van. Een plaatselijke legende zegt dat hij een oogje had op La Malibran, ik wil eerder geloven dat hij van opera hield. Venetië heeft ook een Teatro Malibran, ze moet toch wel wereldberoemd geweest zijn. Het kasteel is er niet meer maar de mooie omgeving nog wel en daar mag ik nu van genieten.